Amputasyon

Ortonorm Amputasyon
Amputasyon Nedir?

Amputasyon, günümüzde süt dişlerinde yaygın olarak kullanılan bir tedavi şeklidir. Dişte bulunan çürük dokunun dişi besleyen sinirden damarlara kadar ulaştığı hastalar üzerinde uygulanır. Dişin çürük kısmıyla birlikte çürük yapan bakterilerle etkilenen sinir ve damarlarında uzaklaştırılmasıyla yapılır.

Böylelikle sinir ve damarların bir kısmı uzaklaştırılır. Dişin canlı kalması ve ağız içinde sağlıklı bir şekilde görev yapması amaçlanarak tedaviye devam edilir. Amputasyon tedavisinden sonra dişin üstüne dolgu ya da paslanmaz çelik kron kaplamalar yapılır.

Diş dokusu canlılığını kaybettiğinde, ağrı ve şişliklerin yaşanması olasıdır. Dişin canlılığını kaybetmesi, diş çürüğü veya dişe gelen bir travma sonucunda da gerçekleşebilir.

İlerlemiş çürükler, diş üzerindeki belirgin renk değişiklikleri enfeksiyon belirtisidir. Bu enfeksiyonlara daimi dişlerde de rastlanabilir. Tedavi öncesi aşamalarında antibiyotik kullanılması önerilebilir. Çoğu zaman kanal tedavisi ya da diş çekimi yapılması gereken vakalarla da karşılaşılabilir.

Süt dişlerine uygulanan amputasyon ve kanal tedavilerine başlamadan önce dişe anestezi uygulanır. Böylelikle tedavi sırasında çocuklar ağrı hissetmiyor. Dişlerin uyuşturulmasından sonra çocuğunuz herhangi bir ağrı ya da sızı hissetmez.

Süt dişinde yer alan enfeksiyon eğer çok ilerlediyse, çocuğunuzun sağlığı ve daimi dişleri tehlikede olabilir. Her türlü kontroller gerçekleştirilerek süt dişinin çekimine karar verilmelidir. Bu durumlarda yer tutucu yapılması ayrıntısı atlanmamalıdır.

Süt dişlerinin çekim kararı sonrasında panoramik röntgen çekilmelidir. Alt kısımdaki daimi dişin gelişimi incelenmeli, süt dişinin kökünün daimi diş ile ilişkisine mutlaka bakılıp analiz edildikten sonra çekim kararı verilmelidir.

Süt dişleri, alt kısımdan çıkan daimi dişlerin baskısıyla köklerin erimesi sonucu düşer. Eğer ki dişler çürük nedeniyle kaybedilirse boşluğun iki tarafında yer alan dişler çekim boşluğuna doğru eğilir. Alttan gelecek olan sürekli diş için gereken mesafe kaybedilir. Sonucunda pek çok ortodontik bozukluk yaşanır. Süt dişinin erken çekilmesi, boşlukların yanlarında bulunan dişlerin boşluk kısmına yaptığı eğim nedeniyle damak ya da yanak kısmına doğru çapraşıklıklar oluşturur. Devamında da ortodontik bozukluklar yaşanır. Amputasyon tedavisi bu noktada önem kazanır.

Çene gelişiminde yetersizlik bulunan çocuklarda koruyucu bağlamlı ortodontik tedaviler 6-12 yaş döneminde içerisinde yapılmaktadır. 12 yaşını geçen her çocukta ortodonti tedavisi medikal ve ekonomik açıdan uzun sürer. Unutmamalısınız… Doğal dişlerin konforunu hiçbir materyal gerçek kılamaz. Daimi ya da süt dişlerinin çekilmemesi veya çürüklerin erken tanı ile tespit edilmesi önemli bir ayrıntıdır.

Amputasyon tedavisi hakkında bilgi almak için bizlerle iletişime geçebilirsiniz.

Ortonorm Ortodonti

Tümünü Görüntüle