Endodonti (Kanal Tedavisi)

Kanal Tedavisi (Endodonti) Nedir?

Dişin iç kısmında bulunan ve yumuşak bir tabaka olan sinir-kan-lenf damarlarını içeren pulpa yapısı, hasar görmesi halinde onarımı olmayacak derecede tahrip olmaktadır. Merkezi kısmında bulunan iplik tarzındaki dokunun çıkarılması işlemine "kanal tedavisi" denilmektedir. Tahrip olan, zarar gören veya ölen pulpa çıkarıldıktan sonra kalan boşluk temizlenerek şekillendirilir. Yeniden doldurularak kök kanalı işlemi gerçekleştirilir. Hasarlı pulpa yapısı çıkarılmadığı takdirde diş ve çevre kısımlarında bulunan dokularda enfeksiyonlar meydana gelir. Dolayısıyla dişi tamamıyla kaybedebilirsiniz.

Öncelerde hastalanan ve tahribata uğrayan dişler çekilerek bireylerin gülüşleri kaybolurdu. Artık kanal tedavisi sayesinde kaybedilme olanağı olan dişler dahi kurtarılmaktadır. Pulpa (sinir, kan, lenf damarlarını içeren dişin içindeki yumuşak tabaka), kendini tamir edemeyecek derecede hasar gördüğünde ölmektedir. Dişin merkezindeki bu küçük, iplik benzeri dokunun, yani pulpanın çıkarılmasına "kanal tedavisi" denir. Hasar gören, hastalanan veya ölen pulpa çıkarıldığında, kalan boşluk temizlenir, şekillendirilir ve yeniden doldurulur. Bu işlemle kök kanalı kapatılır. Hasar görmüş veya hastalanmış pulpa çıkarılmazsa diş ve çevresindeki dokular enfeksiyona maruz kalır. Ve sonunda dişinizi tamamen kaybedebilirsiniz. Yıllar önce, hastalanan veya zarar gören dişler çekilirdi. Bugün, kanal tedavisi ile kaybedilecek durumdaki dişler bile kurtarılabilmektedir.

Ortonorm Endodonti Kanal Tedavisi




Pulpa hasarının en genel sebepleri şunlardır:

  • Çatlak diş,
  • Kırık diş,
  • Derin çürük yapıları,
  • Öncelerde ya da yakın zamanda ciddi darbe gibi nedenlerle dişte oluşan hasarlardan kaynaklanır.

Kanal Tedavisine İhtiyacınız Mı Var?
  • Sıcak ve soğuğa karşı yaşadığınız uzun süreli hassasiyet,
  • Çiğnerken ağzınızda beliren ağrı ya da rahat çiğneyememe,
  • Geceleri artan ağrı,
  • Dişin renk değiştirmesi,
  • Dişe yakın bölgedeki lenf düğümlerindeki ağrı veya elle hissedilebilen şişlikleriniz varsa kanal tedavisine ihtiyacınız var demektir.

Kanal Tedavisi Yapılmadığı Takdirde Ne Olur?

Pulpanın kendisini onaramayacağı durumlardan olan derin çürük ve çatlaklarda diş tüm canlılığını

Ortonorm Endodonti Kanal Tedavisi

kaybeder. Dolayısıyla nükseden enfeksiyon tüm dişi sarabilir. Dokunun vücudumuzda yer alan diğerdokular gibi kendisini yenileyebilme yeteneği yoktur. Enfeksiyon tedavi edilmez ise kök uçtaki dokulara kadar ulaşması olasıdır. Dişin genel yapısını çevreleyen çene kemiği de iltihaplanır. Daha büyük sıkıntılar yaşanır. Oluşan boşluklarda abseler meydana gelir. Bu tabloya ağrı, şişlik gibi belirtiler de eşlik etmektedir.

Kanal Tedavisi Nasıl Gerçekleşmektedir?

Kanal tedavisi, gerekliliğe göre bazen birden fazla seans gerektirmektedir.

  • Ağrı ve acı yaşanmaması için dişe anestezi yapılır.
  • Sonraki aşamada çürük temizlenip, dişin özüne ulaşıldığında hastalıklı ve yumuşak dokunun çıkarılması işlemi gerçekleştirilir. Sinir ve doku artıkları tamamen temizlenir.
  • Diş kanalına şekil verilir. İlaçlar eşliğinde iyileşme sürecine hız kazandırılabilir.
  • Seanslar içinde diş tedavi olana kadar geçici dolgu maddeleriyle üzeri kapatılır. İltihabın üremesi durduktan ve kök ucundan iltihap gelmesi sona ermesi sonrasında kanal içerisi özel bir dolgu maddesiyle, kök ucuna kadar doldurulur.
  • Çeşitli hastalarda bu seanslara hiç gerek duyulmaz. Tek bir seansta da kanal tedavisini sağlıklı bir şekilde bitirmek olasıdır.
  • Dolgu yardımıyla şekil verme işlemi tamamlandıktan sonra post yerleştirilebilir, üzerine kuron kaplanabilir. Buna dişteki madde kaybına göre hekiminiz en sağlıklı kararı verecektir.

Ortonorm Endodonti Kanal Tedavisi

Kanal Tedavisi Sonrasında Ağrı Yaşanır Mı?

Kanal tedavisi sona erdikten sonra birkaç gün üzerine baskı sırasında ağrı hissedilmesi doğaldır. Bu ağrılar hekimlerimizin size önereceği ağrı kesiciler sayesinde engellenebilir.

Onarılan Diş Ne Kadar Süre Kullanılabilir?

Tedavisi gerçekleşen ve onarılan diş/dişler, doğru ağız ve diş bakımı ile bir ömür boyu kullanılabilir. Disiplin ve titizlik son derece kayda değer bir ayrıntıdır. Tedavi edilen dişte tekrar çürük oluşabileceğinden dolayı, gelecekte çıkabilecek başka problemleri önlemek adına ağız bakımı ve düzenli diş hekimi muayenesi şarttır.

Dişi ayakta tutan ve canlılık katan pulpa artık olmadığı için tedavisi sağlanan diş, kırılmalara karşı daha hassas hale gelir. Kanal tedavisi aşamasından sonra dişe kuron ya da dolgu uygulanması konusunda karar verilirken bu ayrıntı gözden kaçırılmamalıdır.

Ortonorm Endodonti Kanal Tedavisi

Kanal Tedavisi ile Diş Ölür Mü?

Kanal tedavisi uygulanan diş ölmez. Destek olan dokular sayesinde beslenmesine devam etmektedir. Dişe uygulanan basınç karşısında esneme gibi kabiliyetlerini kaybeder. Esneme yapıları bulunmadığından kırılganlıkları fazladır.

Tüm Dişlere Kanal Tedavisi Gerçekleştirilebilir Mi?

Kanal tedavisi ile bazı dişlerin kurtarılması mümkün değildir. Kanallara girilememesi, köklerde mevcut olan kırıklar, yeterli kemik desteğinin sağlanamaması ya da onarılamayacak derecede yitirilmiş olması başlıca nedenlerdir.

Ortonorm Ortodonti

Tümünü Görüntüle